Gesloten hoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Ninove
Deelgemeente Pollare
Straat Steenberg
Locatie Steenberg 14, Ninove (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Ninove (actualisaties: 05-06-2007 - 10-08-2007).
  • Adrescontrole Ninove (adrescontroles: 04-12-2007 - 04-12-2007).
  • Inventarisatie Ninove (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Eenvoudige gesloten hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw; bakstenen hoevegebouwen onder zadeldaken, gegroepeerd rondom een vierkante onverharde binnenplaats. Ten noordwesten, inrijpoort opgenomen in de stalvleugel. Ten noordoosten, boerenhuis van het dubbelhuistype met anderhalve bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, golfplaten) van 1865, gesmeed ijzeren jaartal op de zijpuntgevel aan de straatkant. Beluikte rechth. vensters met arduinen bovendorpels en lekdrempels. Zolderluiken onder houten lateien. Rechthoekige deur met hardstenen omlijsting op neuten; houten tussendorpel en fraaie bovenlichtversiering met metalen roedenverdeling. Overstekende dakrand op metalen spanten. Haakse stalvleugel (ten zuidoosten) en dwarsschuur (ten zuidwesten) met rechthoekige muuropeningen.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Pollare

Pollare (Ninove)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.