Gedenkplaat Cie Sapeurs-Pontonniers: F. Schuilplaats sluiswachters (Nieuwpoort - WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Nieuwpoort
Deelgemeente Nieuwpoort
Straat Sluizen
Locatie Sluizen (Nieuwpoort)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Datum inventarisatie donderdag 17 maart 2005

Beknopte karakterisering

Typologieoorlogsmonumenten
Dateringna WO II
Oorlog WOI

Beschrijving

Kenmerken

Rechthoekige bronzen plaat met rondgebogen bovenzijde en vlakke uiteinden, eenvoudige omlijsting. De plaat is bevestigd tegen een hardstenen plaat. In de rondboog een helm en een anker in vlakreliëf, '1914-1918', daaronder 'Cie des Sapeurs-Pontonniers', 'F Schuilplaats der Sluiswachters', 'Abri des éclusiers', op de boord: 'Voir mémorial de la tour Saint Laurent' 'Zie memoriaal Sint Laurenstoren'. Uitgevoerd in vlakreliëf. H. 142,5 cm x Br. 90 cm

Historische achtergrond

Deze gedenkplaat herinnert aan de locatie van de schuilplaats van de sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers. Ze werd onthuld op 1 september 1957, net zoals de andere gelijkaardige gedenkplaten voor de 'Sapeurs-Pontonniers', die her en der in de stad Nieuwpoort werden opgehangen. De compagnie 'Sapeurs-Pontonniers' werd opgericht op 2 september 1915. Zij stond in voor het onderhoud van de sluizen en de hydraulische inrichtingen van het Belgische front. De afdeling 'Sapeurs-Pontonniers' stelde zijn rustkantonnement en zijn werkhuizen op te Veurne, op het kruispunt richting Bulskamp. 1 peloton werkte onafgebroken aan de sluizen te Nieuwpoort, 1 peloton voor het nachtwerk was te Wulpen gekantonneerd en 1 peloton op halve rust logeerde te Veurne. De compagnie beschikte over een peloton fietsers, over 3 secties duikers en over een technisch bureel. De Compagnie 'Sapeurs-Pontonniers' had gedurende de oorlog 27 doden te betreuren, naast 50 gewonden en 143 slachtoffers van gas. Net zoals de omliggende gedenktekens in de omgeving van de 'Ganzenpoot', werd ook dit gedenkteken in 1999 beschermd.

Locatiebeschrijving

De hardstenen gedenksteen met de bronzen gedenkplaat staat ten Z van het sluizencomplex, bij de brug nabij het Veurnesas. Vlakbij staan nog meerdere gedenktekens.

Relaties

maakt deel uit van Sluizencomplex De Ganzepoot met oorlogsmonumenten

Sluizen (Nieuwpoort)

is gerelateerd aan Gedenkplaat schuilplaats sluiswachters van de Compagnie Sapeurs-Pontonniers

Sluizen zonder nummer, Nieuwpoort (West-Vlaanderen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Gedenkplaat Cie Sapeurs-Pontonniers: F. Schuilplaats sluiswachters (Nieuwpoort - WOI) [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/95151 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.