Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve ingeplant aan een bocht van de straat, nabij de kerk. Nieuw woonhuis (ten noordoosten) en witgekalkte gebouwen op gepikte plint onder zadeldaken (Vlaamse pannen) gegroepeerd rondom een vierkant, gekasseid erf, opklimmend tot de 18de eeuw met latere aanpassingen. Eénlaags gedeelte van het vroegere boerenhuis met twee traveeën en rechthoekige muuropeningen in het verlengde van het nieuwe woonhuis. Ten noordwesten, deels vernieuwde stal 1778 gedateerd in een nieuwe gevelsteen met overgenomen jaartal (zijpuntgevel). Erfgevel rechts onderaan afgewerkt met zandstenen hoekblokken; twee korfboogdeurtjes van zandsteen voorzien van negblokken en sluitsteen. Dienstgebouw ten zuidoosten met rechthoekige veldpoort en twee rechthoekige deurtjes gemarkeerd door zandstenen negblokken met geprofileerd beloop. Langsschuur eveneens voorzien van twee rechthoekige deurtjes met zandstenen negblokken; steekboogvormige schuurpoort met zandstenen negblokken; aandaken afgewerkt met vlechtingen.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle