Boerenwoning van het Kastanjehof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenwoning van het Kastanjehof

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kastanjehof

Beschrijving

Kastanjehof, belangrijk volume, ingeplant nabij de hoger gelegen steenweg. Witgekalkte gesloten hoeve op gepikte plint opklimmend tot de 18de eeuw doch met latere aanpassingen. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen, golfplaten) gegroepeerd rondom een rechthoekig gekasseid erf met mestvaalt.

Eénlaags woonhuis van zeven traveeën van ongelijke breedte onder zadeldak met klokkenruiter; resterende jaarankers 17 / 1 (?) in de rechter zijpuntgevel. Erfgevel met van links naar rechts: twee houten kruiskozijnen (17de - 18de eeuw ?), twee rechthoekige vensters met afgeronde hoeken in een arduinen omlijsting met sponning, gelijkaardige deur en twee getoogde vensters in een omlijsting van gesinterde baksteen. Rechthoekige staldeur in een omlijsting van arduinen blokken en eenvoudige staldeur onder houten latei, respectievelijk in de bijkomende linker- en rechtertravee. Straatgevel met gewijzigde indeling. Rechts vooruitspringend gedeelte onder een afzonderlijk zadeldak; behouden stenen kloosterkozijn met sponning en diefijzers.

Ten zuiden, lagere stal uit de 18de eeuw; twee rechthoekige deuren van zandsteen afwisselend met rechthoekige stalvenstertjes. Op de oostzijde, gewijzigd dienstgebouw met uitbreidingen langs de erfzijde, rechts veldpoort; geometrische versiering door middel van baksteenkoppen in de zijpuntgevel (straatzijde). Ten westen, deels afgebroken-, heropgemetste en tot stal omgevormde schuur met sporen van leembouw.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De gesloten hoevevorm is volledig verloren gegaan door de sloop van de dienstgebouwen. Enkel de boerenwoning is bewaard.

Auteurs: Jacobs, Els