Hof te Bruysbeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Bruysbeke

Beschrijving

Grote U-vormige hoeve met witgeschilderde, bakstenen gebouwen op gepikte plinten, onder zadeldaken, met deels geasfalteerd, deels onverhard erf. Van buitenuit: slordig en verward volume met talrijke aanbouwen en verbouwingen; fraaie binnenplaats, toegankelijk langs een geasfalteerde weg vanaf de grote baan.

Ten noordwesten, boerenwoning van het dubbelhuistype met één bouwlaag van vijf traveeën onder gebogen zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) op houten daklijstbalkjes, naar verluidt daterend van 1645, aangepast in de 19de eeuw. Rechthoekige beluikte vensters onder houten lateien, arduinen lekdrempels. Segmentboogdeur ingeschreven in geschilderde rechthoekige omlijsting van zandsteen, trapezoïdale sleutel. Daarboven, dakvenster met aandak en segmentboogvenster. Verbouwde achtergevel met aanbouwen. Zijpuntgevels met muurvlechtingen. Rechter travee verhoogd met één bouwlaag.

Ten noordoosten, stalvleugel en dwarsschuur met talrijke rechthoekige poorten, onder meer recente. Ten zuidwesten, stalvleugel met getoogde en rechthoekige muuropeningen, segmentboogpoort.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle