erfgoedobject

Romp van de Thienpontsmolen

bouwkundig element
ID
9526
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9526

Juridische gevolgen

Beschrijving

De Thienpontsmolen is een laat-18de-eeuwse stenen korenwindmolen (vroeger koren- en oliemolen) van het type bovenkruier (grondzeiler).

De molen wordt genoemd naar de molenaarsfamilie die de molen van voor 1834 tot 1952 in bezit had maar de molen werd al in 1781 opgericht door Livinus Boterbergh (Hillegem) als koren- en oliewindmolen. De inscriptie “1755” op een stijl van de buitendeur wijst op een recuperatie van dit oudere element. De molen bleef tot 1948 met windkracht malen en nadien met motorkracht. Het wiekenkruis werd in 1959 verwijderd en in 1975 de kap en de as met gietijzeren askop die gebruikt werd voor de restauratie van de molen ter Hengst in Nukerke. In 1993 werd de molen omgebouwd tot woning met plaatsing van een nieuwe kap met balustrade maar ook grote, niet oorspronkelijke vensters.

  • D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Vandeweghe, Evert
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Romp van de Thienpontsmolen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9526 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.