Teksten van Pastorie Sint-Michielsparochie met tuin

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9528

Pastorie Sint-Michielsparochie ()

De parochie behoorde oorspronkelijk (976) toe aan de Sint-Baafsabdij en na 1540 aan het Sint-Baafskapittel. Omstreeks het midden van de 17de eeuw werd een nieuwe pastorie gebouwd.

Pastorie in ommuurde tuin, aansluitend bij het kerkhof. Het dubbelhuis met twee bouwlagen en vijf traveeën onder een schilddak werd opgetrokken in 1894. Twee gedenkstenen werden links en rechts van de voordeur ingebouwd. Hun teksten luiden: "MME VAN HOECKE-PEETERS BOUWM./ GENT/ BAM VERHOUWEN AANNR./ MUNTE/ 1894" en "DE KERKFABRIEK/ BOUWDE MY/ E.H. R. VAN GEERT PAST./ M.M. A. VERBRUGGHEN BURGR/ P. OSSELAER VOORZ."

Het bakstenen gebouw is voorzien van getoogde venster- en deuropeningen. Enkel de voorgevel is opgehoogd door gecementeerde en geschilderde omlijstingen rond ramen en deuren, lekdrempels op de benedenverdieping en doorlopende dorpels op de bovenverdieping. De deur wordt bekroond door een kruis. De zij- en achtergevels zijn onversierd. De ramen links en rechts van de achterdeur werden omgevormd tot grote ramen. Een aanbouw werd toegevoegd. De kroonlijst werd kort voor het moment van bescherming vervangen in kunststof. Links en rechts van het hoofdvolume situeren zich twee aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder een schilddak. Dwars tegen het gebouw staat het oude koetshuis, nu garage.

Het huis heeft een traditionele neoclassicistische opbouw. De linker salons worden door een schuifdeur van elkaar gescheiden. In hoeverre het hier gaat om een oorspronkelijke doorbreking (met vleugeldeuren) dan wel een latere verbouwing, is niet duidelijk. Het rechter aanbouwsel herbergt een werkkamer, gang - toegankelijk via de traphal - en een bijkeuken. Op de verdieping geeft de traphal toegang tot een kleine nachthal waarop vijf kamers uitgeven. De zolder met gebinten werd ingericht tot drie afzonderlijke kamers.

Het interieur behield zijn oorspronkelijk binnenschrijnwerk, trap, stucwerk en schouwen. Zeer fraai is de aankleding van de hal met een 'tapijtvloer' in cementtegels en een dubbele beglaasde deur. Het glas is voorzien van een geëtst motief. De achterdeur en zijdeur is voorzien van gedecoreerd glas. Op de bovenverdieping bevinden zich in de slaapkamers ondiepe alkoven.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal beschermingsdossier DO002213, Pastorieën (MERTENS J., 2003).

Auteurs:  Mertens, Joeri
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Michielsparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/180594 (geraadpleegd op ).


Pastorie Sint-Michielsparochie ()

Pastorie met voortuin, gelegen ten noorden van de kerk. Dubbelhuistype met twee bouwlagen van vijf traveeën onder schilddak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Baksteenbouw op arduinen plint. Geschilderde, gecementeerde puilijst. Segmentboogvormige muuropeningen ingeschreven in vlakke witgeschilderde en gecementeerde omlijstingen, verbonden over de penanten. Benedenvensters op arduinen lekdrempels, bovenvensters op doorlopende onderdorpels. Deur onder gebogen druiplijst met bekronend kruis; gedeeld bovenlicht. Kroonlijst met tandlijst. Achtergevel met vereenvoudigde ordonnantie, verbouwde benedenvensters, recente aanbouw. Links en rechts, aanbouw van één bouwlaag met één travee onder half schilddak.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs:  d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie Sint-Michielsparochie met tuin [online], https://id.erfgoed.net/teksten/9528 (geraadpleegd op ).