erfgoedobject

Brouwerij De Landsheer

bouwkundig element
ID: 9529   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9529

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Landsheer
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Oude brouwerij zogenaamd "De Landsheer", eind 19de eeuw, behorend bij het woonhuis Dorpsplein 16, doch met toegang onder poort in Dreef; de hoek Dorpsplein-Dreef wordt gevormd door het brouwerij-café.

De brouwerij bestaat uit herhaaldelijk verbouwde bakstenen constructies van een of anderhalve bouwlaag onder zadeldaken, geschikt rondom een binnenkoer; in het zuiden, de lokalen van een vroeger limonadefabriekje. De resten van een vierkante fabrieksschouw in de noordoostelijke hoek van de binnenkoer wijzen op de vroegere aanwezigheid van een stoommachine.

Binnenconstructie: een afwisseling van houten, op de buitenmuren rustende zolderingen; houten zolderingen ondersteund door gietijzeren zuilen; bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Brouwerij De Landsheer [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9529 (Geraadpleegd op 20-01-2020)