Korenwatermolen en omgeving

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Korenwatermolen gelegen op de Molenbeek in boomrijke omgeving; bewaard ijzeren scheprad en sluis. In de 15de eeuw was de watermolen eigendom van de Sint-Baafsabdij. De huidige molen is sinds 1959 buiten gebruik. Bakstenen molen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), uit de 19de eeuw. Voorgevel met rechthoekige deur onder houten latei. Zijpuntgevel aan de beekkant op gecementeerde onderbouw, rechthoekige en segmentboogvormige vensters.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

Op de kabinetskaart van de Ferraris bestaat de watermolen uit twee hoofdgebouwen en een kleiner bijgebouw. Ten zuiden van de dorpsstraat lagen verschillende waterpartijen die dienden als buffer om het waterpeil te regelen en de werking van de molen te garanderen. De vijvers waren met elkaar verbonden door de Molenbeek. Langs de beek lagen omhaagde graslanden en bospercelen. In de 15de-eeuwse rekeningen van de Gentse Sint-Baafsabdij worden de twee vijvers reeds vermeld.

In de 19de eeuw blijft de loop van de Molenbeek grotendeels ongewijzigd en lagen er twee grote vijvers als buffer bij de watermolen. De hoofdstraat werd aangeduid als ‘Meule straet’. Rondom de Molenbeek lagen graslanden.

In de loop van de 20ste eeuw werd de groene kern met de molen geleidelijk aan ingesloten door bebouwing. Er trad verbossing op rondom de watermolen. De molenvijvers ten zuiden van de hoofdstraat zijn tegen 1950 verdwenen. De rest van de beekvallei ten zuiden werd systematisch bebost, vermoedelijk met populieren.

De watermolen en omgeving heeft sindsdien weinig verandering ondergaan. Het perceel bij de watermolen is vandaag een alluviaal elzen-essenbos.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.