erfgoedobject

Parochiekerk Heilige Kruisverheffing met kerkhof

bouwkundig element
ID
9546
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9546

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bakstenen hallenkerk met toren ten oosten, met omringend, ommuurd kerkhof, gelegen ten noorden van het dorp. De vroegste kerk werd gesloopt in 1848 en vervangen door een nieuwe, naar ontwerp van architect Migom, ingewijd in 1857. De huidige kerk werd opgetrokken in 1940 naar ontwerp van architect A. Bressers.

  • VANDENBUSSCHE VAN DEN KERKHOVE C., Fotorepertorium, Kanton Herzele, 1976, p. 24

Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Ommuurd kerkhof met graftekens omheen de parochiekerk.

De kerk en het omgevende eivormige kerkhof van Letterhoutem staan aangeduid op de laat 18de-eeuwse Ferrariskaart. Aan de contouren is weinig veranderd.

Het kerkhof is omheind met een bakstenen keermuur afgedekt met een hardstenen deksteen. De muur is geritmeerd met pilasters en onder de deksteen afgewerkt met een muizentandfries.

Op het kerkhof staat een collectie hardstenen graftekens uit het interbellum en de naoorlogse periode. De evoluties in materiaalgebruik met hardsteen tijdens het interbellum en nieuwe materialen als marmer en graniet in de jaren 1960 en 1970 zijn er herkenbaar. Hetzelfde geldt voor de gebruikte stijlen die variëren van art deco tot modernisme.

Het oudste grafteken is vermoedelijk dat van burgemeester Hanssens uit 1919. Het is een eclectische, kruisvormige stèle in een omheinde graftuin. Een paar opmerkelijk graftekens in art deco bleven bewaard (Marie Hanssens + 1934, Judocus De Graeve +1944 en Michel Eloot +1944). Alle vier de graftekens worden gekenmerkt door verfijnd uitgevoerde grafsymboliek op het grafteken.

Ten westen van de kerk liggen de oud-strijders uit de Eerste Wereldoorlog onder identieke afgeronde stèles begraven. De tekstplaten zijn uitgevoerd in marbriet.

Het kerkhof werd bezocht in 2017.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Heilige Kruisverheffing met kerkhof [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9546 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.