Voormalig cachot (Wulveringem - WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Veurne
Deelgemeente Wulveringem
Straat Wulveringemstraat
Locatie Wulveringemstraat 14 (Veurne)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Datum inventarisatie maandag 11 april 2005

Beknopte karakterisering

Typologiegevangenissen
Oorlog WOI

Beschrijving

Kenmerken

De kelder van het huis langs de Wulveringemstraat nr. 14, een half boven- en half ondergronds gebouwtje, is een kleine ruimte, te bereiken via enkele trappen, met een tongewelf van 1m80 hoog, 2m10 breed en 4m50 lang. Er zijn 2 kleine raampjes van 20 op 15cm.

Historische achtergrond

De kelder van het huis naast de voormalige gemeenteschool werd tijdens WOI gebruikt om 'weerspannigen' in op te sluiten. De opgesloten militairen kregen eenmaal per dag een stuk brood en een kom water. Voor de 2 kleine venstertjes was 'kiekendraad' (kippegaas) gespannen. De gestraften konden in totaal 8 dagen en nachten in het cachot zitten. Hier werden o.m. enkele Vlamingen opgesloten omwille van hun activisme. De meest bekend zijn: Paul Davidts, Lodewijk Loos, Karel de Schaepdrijver en Albert Honoré. Zij hadden te Wulveringem openlijk geprotesteerd tegen de verbanning van aalmoezenier en brancardier Paul Van Der Meulen die 'voorzichtigheid' bepleit had 'bij het beoordelen van activisten'. Begin 1915 werd de gemeenteschool, in afwachting van een betere locatie, als medische post ingericht. Hier konden zieken terecht, met een keelontsteking, difterie e.d.m.

Locatiebeschrijving

Kelder van woonhuis Wulveringemstraat 14, naast de voormalige gemeenteschool. Op de gevel is een gedenkplaat opgehangen. Vlakbij ligt het kasteel van Beauvoorde en de kerk met kerkhof.

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.