Memento militaire doden (Stavele - WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Status (deels)Bewaard

Datum inventarisatie donderdag 17 februari 2005

Oorlog WOI

Kenmerken

Beschilderd blad achter glas in geprofileerde houten omlijsting. Op de omlijsting een kruisje. Het kruisje en een deel van de lijst is verguld. Op het papier: 'Hulde aan onze dapperen', 'Zij Streden Voor God en Vaderland', 'Zij Vielen Voor Ons, Wij Bidden Voor Hen.', 'Helden Leven, Spijts Hun Dood.', 'Stavele erkentelijk', '1914 1918' (in Belgische driekleur), de foto's van de 8 doden in medaillons met daaronder hun naam. H. 77,5 cm x L. 108 cm x D. 4 cm Daarboven: gedenktegel. Ruïnes, militairen, koning Albert op zijn paard, banderol met Belgische driekleur, 'Herdenking wapenstilstand 1914-1918', wapenschild provincie, 'Aangeboden door de Provincie West-Vlaanderen'

Historische achtergrond

Dit memento herinnert, net zoals het oorlogsgedenkteken bij de kerk, aan de militaire doden van Stavele, die tijdens WOI omkwamen. Bij het memento hangt nog een gedenktegel door het provinciebestuur geschonken ter herdenking van de wapenstilstand in 1988. Tijdens WOI lag Stavele een heel eind ten W van het front. De kerk bleef gespaard van het oorlogsgeweld. Het was dan ook een gemeente waar geallieerde militairen op rust of halve rust kwamen. In het begin werden ze ingekwartierd in schuren of stallen, later werden barakken gebouwd. Stavele was vooral een kantonnement voor de Franse sector. Hier verbleven bijvoorbeeld de Zouaven die door de gasaanvallen getroffen werden. De militairen kenden er allerhande vormen van ontspanning: volksspelen, muziekuitvoeringen, toneel, sportmanifestaties,... Aan Eversam was er een badinstelling waar ze zich konden wassen en waar ook hun kleren gewassen, ontsmet en gedroogd werden. De akkers van de gemeente werden via de IJzer onder water gezet en gehouden.

Locatiebeschrijving

De St.-Jan Onthoofdingskerk is gelegen aan het Alexis Decarneplein. In de kerk hangt een memento en een glasraam i.v.m. WOI. Bij de kerk staat eveneens een gedenkteken i.v.m. WOI. Op het kerkhof zijn nog verschillende graven i.v.m. WOI terug te vinden.