Glasramen Lorin Kerk (Stavele - WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Alveringem
Deelgemeente Stavele
Straat Alexis Decarneplein
Locatie Alexis Decarneplein (Alveringem)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Datum inventarisatie donderdag 17 februari 2005

Beknopte karakterisering

Oorlog WOI

Beschrijving

Kenmerken

Triplet met 3 vensters met glas-in-loodramen, bovenaan telkens drielobbig afgewerkt. In het midden bovenaan een driepas. Op het glasraam aan de oostkant (links) de marteldood van St.-Stefaan (Etienne). Bovenaan een engeltje met banderol met de tekst: 'Qui crediderit'. Onderaan is er een medaillon met de afbeelding van Etienne Lorin (zoon van de kunstenaars), en in een halve cirkelvorm de tekst: 'Aujourd'hui, le Soldat, quittant le tente de son corps, monte en Triomphateur dans le Ciel. Il est monté, couronné de lauriers, conquis par l'éffusion de son Sang (Office de St.Etienne)'. Op het middenstuk de doop van Christus in de Jordaan door Johannes de Doper. Bovenaan een engeltje met banderol met de tekst: 'religion et baptizatus fuerit'. Hieronder in een halve cirkelvorm de tekst: 'A La Mémoire de Etienne Lorin né à Chartres (France) engagé voltonaire Aspirant au 263e régiment d'artillerie de campagne mort au champ d'honneur Près de l'Yser, le 15 Octobre 1917 à l'âge de 18 ans'. Op het glasraam aan de westkant (rechts) het slagveld, met van boven naar onder: de IJzer met de loopgraven verdedigd door militairen, een kanon waarbij 2 gesneuvelde militairen liggen. Bovenaan een engeltje met banderol met de tekst: 'hic salvus erit'. Onderaan in een halve cirkelvorm de tekst: 'Le Christ couronne la Vaillance militaire, et la Mort chrétiennement acceptée assure au Soldat le Salut de son Ame (Cardinal Mercier)'. Uitvoering: Ch. Lorin, 1919 (3 x gesigneerd en gedateerd)

Historische achtergrond

Etienne Charles Lorin werd geboren in Chartres in 1898. Hij was oorlogsvrijwilliger bij het 263ste veldartillerieregiment. Hij sneuvelde op 15 oktober 1917, op 18-jarige leeftijd, in Bikschote. Etienne Lorin werd oorspronkelijk op het kerkhof van Stavele begraven. Nu zou hij begraven liggen in een individueel graf op de Nécropole Nationale "Notre-dame-de-Lorette". De ouders van Etienne Lorin waren kunstglasschilders in Chartres. Zij schonken 2 brandglasramen aan de kerk van Stavele ter herinnering van hun zoon. Op 25 oktober 1919 werden beide kunstwerken aangebracht in de doopkapel van de kerk, in aanwezigheid van de kunstenaars.

Locatiebeschrijving

De St.-Jan Onthoofdingskerk is gelegen aan het Alexis Decarneplein. In de kerk hangt een memento en een glasraam i.v.m. WOI. vlakbij de kerk bevindt zich het oorlogsgedenkteken. Op het kerkhof bevinden zich nog diverse graven i.v.m. WOI.

Relaties

maakt deel uit van Parochiekerk Sint-Jan-Onthoofding

Alexis Decarneplein zonder nummer, Alveringem (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.