Brug over Oude Ijzer Elzendamme (Stavele - WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Datum inventarisatie donderdag 21 april 2005

Typologiebruggen
Oorlog WOI

Kenmerken

Stenen brug over de Dode of Oude Ijzer met 2 segmentbogen en bruggenhoofden in baksteenmetselwerk en natuursteen.

Historische achtergrond

Tijdens WOI bevond zich hier een wasserij voor het ontsmetten en wassen van de kledingstukken van de Belgische militairen en een badinrichting voor de militairen zelf. Deze brug werd in 2001 bij Ministerieel Besluit als monument beschermd. Wellicht dateert ze van de Hollandse Periode (1815-1830), maar een exacte bouwdatum is niet bekend. De brug overleefde WOI.

Locatiebeschrijving

De Elzendamme-brug, over een oude arm van de IJzer, is gelegen op de grens van de gemeentes Vleteren, Lo-Reninge en Alveringem, langs de Veurnsesteenweg in Pollinkhove (Lo-Reninge).