Gemeentehuis van Vlierzele

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Sint-Lievens-Houtem
Deelgemeente Vlierzele
Straat Vlierzeledorp
Locatie Vlierzeledorp 2-4, Sint-Lievens-Houtem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Lievens-Houtem (actualisaties: 26-02-2007 - 26-02-2007).
  • Adrescontrole Sint-Lievens-Houtem (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Lievens-Houtem (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Vlierzele

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, gelegen ten zuiden van de kerk; bestaande uit twee bakstenen vleugels (west en zuid) met beraapte straatgevels op arduinen plinten onder aaneengesloten zadeldaken (leien); jaartal 1793 in het boogveld van een venster in de westvleugel; aanpassingen uit de 19de eeuw. Deels onverhard en geplaveid erf toegankelijk via overluifelde inrijpoort (Oordegemstraat). Zuidvleugel van het dubbelhuistype: twee bouwlagen van zes traveeën, westvleugel met trapgevel (5 trappen + topstuk). Rechthoekige beluikte benedenvensters met arduinen lateien en lekdrempels; getoogde bovenvensters op arduinen lekdrempels. Rechthoekige deur in een vlakke arduinen omlijsting op neuten; houten tussendorpel en fraaie geometrische tracering in rechthoekig bovenlicht. Gecementeerde erfgevels. Rechts, in het verlengde van de zuidvleugel, bakstenen aanhorigheid onder afgewolfd zadeldak (leien). Beraapte, blinde straatgevel met nisje van gesinterde baksteentjes en Sint-Antoniusbeeldje.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Vlierzeledorp

Vlierzeledorp (Sint-Lievens-Houtem)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.