erfgoedobject

Hoeve in U-vorm

bouwkundig element
ID: 9566   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9566

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed U-vormige hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Afgelegen U-vormige hoeve, bereikbaar vanuit het dorp via een onverharde weg. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken, grosso modo uit eind 18de eeuw tot begin 19de eeuw, gegroepeerd rondom een gekasseide en geplaveide binnenplaats met vaalt en gietijzeren armpomp. Ten noordoosten, rechthoekige poort en voetgangersdeurtje opgenomen in stalvleugel.

Ten noordwesten, boerenhuis van het dubbelhuistype met één bouwlaag van zeven traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, pannen), voorheen met klokkeruiter, in kern uit het vierde kwart van de 18de eeuw, aangepast in de 19de eeuw. Baksteenbouw op gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen. Beluikte vensters met arduinen lateien en lekdrempels, stijlen van gesinterde baksteentjes Links, in het verlengde van het boerenhuis, rechthoekige inrijpoort.

Noordoostelijke en zuidoostelijke stalvleugels met segmentboogvormige en rechthoekige muuropeningen, eerst genoemde met zijpuntgevel met aandak met vlechtingen.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hoeve in U-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9566 (Geraadpleegd op 17-02-2020)