Parochiekerk Sint-Stephanus-vinding

Beschrijving

Neoromaanse basilicale kerk van 1862, naar ontwerp van architect Edmond De Perre-Montigny (Gent), gelegen ten noordoosten van de Gentsestraat. Omringend ommuurd kerkhof met gesmeed ijzeren hek aan de westzijde.

De plattegrond ontvouwt een ingebouwde vierkante westtoren, een driebeukig schip van vijf traveeën, een door noordelijke en zuidelijke sacristie ingebouwd koor met een rechte travee en driezijdige sluiting. Baksteenbouw op arduinen plint, hoofdbeuk en koor onder doorlopend zadeldak, zijbeuken onder lessenaarsdaken. Westelijke topgevel gemarkeerd door lisenen, aflijnende, overstekende rondboogfries. Rondboogdeur in arduinen omlijsting; half- en driekwartzuiltjes met bladkapitelen, die archivolt opvangen: daarboven oculus met raam in ijzeren harnas; in zijtravee, rondboognissen in arduinen omlijstingen, met beelden van Maria en van Stephanus. Bekronende vierkante westtoren onder ingesnoerde spits; flankerende korte steunberen, gekoppelde rondboogvormige galmgaten ingeschreven in rondboognis. Noord- en zuidgevels gemarkeerd door lisenen, aflijnende friezen met dropmotieven, rondboogvensters in spaarvelden; tweelichten met oculus als bovenvensters van de middenbeuk en het koor. Overluifelde calvarie uit de 18de eeuw tegen de rechte koormuur. Schip geritmeerd door rondboogvormige scheibogen op ronde zuilen met achtzijdige sokkel en uitgewerkt kapiteel. Kruisribgewelven.

Mobilair

Schilderijen door L. Tydgadt, van 1870-1871. Altaar, samengesteld uit 18de-eeuwse onderdelen; neogotische biechtstoel door L. Van den Kerckhove (1865); neogotische preekstoel (1865).

• VANDENBUSSCHE VAN DEN KERKHOVE C., Fotorepertorium, Kanton Herzele, 1976, p. 30.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

Het orgel dateert van circa 1862 en is van de hand van orgelmaker L. Lovaert uit Nevele. Het instrument werd in 1869 door pastoor Constant Van Melle naar de Sint-Stefanuskerk gebracht, die het voor 1500 frank kocht van de broeders van de Christelijke Scholen (Sint-Amandus) te Gent. Oorspronkelijk was het bestemd voor de kerk van Doornzele (Evergem).

• Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000535, Orgel Sint-Stefanuskerk (S.N., 1980).