Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve met onbelangrijke aangepaste en recente aanhorigheden gegroepeerd rondom een gekasseide binnenplaats. Aan de straatkant, twee boerenhuizen uit de 19de eeuw.

Rechts, het oudste, heden als stapelplaats gebruikt. Dubbelhuistype met één bouwlaag van vier traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Beraapte baksteenbouw op gecementeerde en beschilderde plint. Voorgevel afgelijnd door gecementeerde en beschilderde negblokken; aflijnende fries met drop motief. Rechthoekige muuropeningen in witgeschilderde gecementeerde omlijstingen. Beluikte vensters met arduinen lekdrempels. Links, rechthoekige poort onder houten latei, daarboven nisje in gesinterde baksteentjes met Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Beraapte achtergevel en linker zijpuntgevel, respectievelijk met rechthoekige getraliede vensters en segmenkboogvenster in geschilderde en gecementeerde omlijstingen. Rechts, witgekalkte zijpuntgevel.

Het eigenlijke boerenhuis: dubbelhuistype van anderhalve bouwlaag met zes traveeën onder twee in hoogte wisselende zadeldaken. Grijsgeschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint; aflijnende baksteenfriezen. Segmentboogvormige muuropeningen onder strekse lateien met druiplijstje. Beluikte benedenvensters met fraai houtwerk; arduinen lekdrempels. Ovale mezzaninovensters. Gecementeerde en beschilderde deurstijlen uitgewerkt als negblokken. Rechts, in het verlengde van het boerenhuis, stalvleugel van drie traveeën. Geschilderde achtergevel met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Links, geschilderde en rechts, gecementeerde zijpuntgevel.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle

De oudste boerenwoning (Nieuwgrachtstraat 1), rechts aan de straat, werd in 2011 gesloopt.