erfgoedobject

Langgestrekte hoeve

bouwkundig element
ID: 959   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/959

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Langgestrekte hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

Beschrijving

Langgestrekte hoeve met ordonnantie: dwarsschuur-stal-boerenburgerhuis (nok parallel aan de straat).

Boerenburgerhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen, samen met de stal van één travee, onder zadeldak. Links, aanleunend, dwarsschuur van één bouwlaag onder lager zadeldak (Vlaamse pannen).

Bakstenen gebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw. Getoogde, bakstenen vensters en deuren. De huidige, rechthoekige poort is een verhoging van de oorspronkelijke, waarvan de aanzet van de bakstenen boog nog zichtbaar is. De verschillende bouwnaden getuigen van aanpassingen in de ordonnantie, onder meer van de muuropeningen. Zijgevels met aandaken en vlechtingen. Vóór de schuur een kastanjeboom, vóór het woonhuis een es.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Langgestrekte hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/959 (Geraadpleegd op 20-10-2020)