Classicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Aalst
Deelgemeente Aalst
Straat Keizersplein
Locatie Keizersplein 33, Aalst (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Aalst (actualisaties: 01-05-2005 - 31-05-2005).
  • Adrescontrole Aalst (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Aalst (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).
  • Project beschermingsdatabank 2013-2016 (beschermingen: 01-01-2013 - 30-06-2016).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Classicistisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 23-10-1997.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Laat-classicistisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Keizersplein met aanpalende bebouwing

Deze bescherming is geldig sinds 14-03-2000.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Laatclassicistische woning uit het tweede decennium van de 19de eeuw, die als blikvanger - namelijk als perspectiefsluiting in de as van de Boterstraat - het oorspronkelijk concept van het Keizersplein moest beheersen.

Het gebouw telt drie bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak met links een later opgetrokken, afzonderlijke en iets lagere inkomtravee van twee bouwlagen onder plat dak. Deze travee wordt gevormd door een rondboogpoort op het gelijkvloers en erboven een in boogsegment uitgebouwd balkon met een achter hoekpilasters en hoofdgestel verdiepte loggia, het geheel in natuursteen opgetrokken.

De woning, die mag worden beschouwd als de meest imponerende van de pleinwand, heeft een bepleisterde en beschilderde gevel waarvan het gelijkvloers uit rondboogvensters en - bij wijze van sokkeleffect - uit imitatiebanden bestaat. De twee verdiepingen worden verenigd door middel van kolossale gecanneleerde Ionische pilasters. De verdiepingen worden onder de bovenste raamdorpels door casementen met festoenen gescheiden. Gelijkaardige opbouw en gevelgeledingen treft men ook aan bij het herenhuis met paardenstallen. Een rijk in stucco uitgewerkt entablement met fries onder een kroonlijst op klossen scheidt de pilasters van een driezijdig fronton, versierd met festoenen en waarin een liggende ovale oculus is gebroken. Het ornament komt over als een mengeling van Louis XVI- (festoenen, eierlijsten, gestrikte linten, rozetten) en empirestijl (bundels met eromheen gekruiste linten, grifoenen, arabeskenrankwerk).

Het interieur bestaat uit een doorlopende inrijpoort met rechts de toegang tot de iets hoger gelegen, centraal gesitueerde traphal, geflankeerd door twee bepleisterde en beschilderde composiete kolommen. De traphal bewaart de oude zwart-witmarmeren bevloering met centraal stermotief en een eenvoudige, maar monumentale trap met balustervormige, houten aanzet. Verder zijn er ook dubbele deuren met supraporta's in stucwerk bewaard. Voornamelijk in de tuinkamer is een verzorgde interieurdecoratie bewaard, vermoedelijk te dateren rond 1890-1910 en bestaande uit een polychroom beschilderd stuccoplafond met houtimitatie (inlegwerk), dubbele deuren in houtimitatie met verschillende exotische houtsoorten, incrustapapier (gedeeltelijk vernieuwd) en een neoclassicistische zwartmarmeren schouw. Aan de straatzijde bevinden zich twee salons, geïnspireerd op Louis XVI-stijl, met witmarmeren neoclassicistische schouwen en stuccoplafonds.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO001045, Aalst: Oude Binnenstad.

Auteurs: Van den Bossche, Hedwig

Datum tekst: 1997

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Keizersplein

Keizersplein (Aalst)

maakt deel uit van Keizersplein met deel aanpalende bebouwing

Arbeidstraat, Boterstraat, Keizersplein, Korte Nieuwstraat, Nieuwstraat (Aalst)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.