Kapel Sint-Petronella

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Lanaken
Deelgemeente Rekem
Straat Heirbaan
Locatie Heirbaan 161, Lanaken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lanaken (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Lanaken (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Sint-Petronella

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Kapel Sint-Petronella

Deze bescherming is geldig sinds 23-10-1981.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Kapel Sint-Petronella met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 23-10-1981.

Beschrijving

Gotische kapel van 1620, gerestaureerd in 1750, voorzien van een neogotisch voorportaal in 1879, en nogmaals gerestaureerd in 1973.

De plattegrond beschrijft een zaalkerkje van één travee met driezijdig koor, en een inspringend voorportaal. Baksteenbouw onder zadeldaken, met klokkeruiter boven het schip. De zijgevels zijn voorzien van steunberen, afgewerkt met mergelsteen. Haaks op elkaar geplaatste steunberen aan het portaal. Overhoekse muizetandfries onder de dakrand. De voormalige voorgevel is afgewerkt met aandaken en vlechtingen. Spitsboogvormige vensters in een afgeschuinde, mergelstenen omlijsting; bakstenen ontlastingsboog. Het voorportaal heeft een bakstenen spitsboogportaal. Het oorspronkelijke portaal is een rondboogdeur in een omlijsting van kalksteenblokken; oud houtwerk (nagels). De kalkstenen dorpel is voorzien van een gedeeltelijk onleesbaar opschrift, dat de restauratie van de kapel in 1750 vermeldt.

Bepleisterd interieur. Afdekking door middel van een kruisribgewelf met mergelstenen ribben op consoles.

Mobilair

Houten altaar, met schilderij, voorstellend Sint-Petronella. Hardstenen wijwatervat in het portaal. Twee beelden bevinden zich thans in de nieuwe Sint-Pieterskerk.

Exterieur: tegen de oostgevel van het koor, houten kruis met gietijzeren crucifix. Twee grafkruisen uit de eerste helft van de 17de eeuw op het voormalige kerkhof.

  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Maasmechelen, Brussel, 1972, p.27-28.
  • MAESEN M., inventariseringsfiche 1975.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Heirbaan

Heirbaan (Lanaken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.