Bedrijfsgebouw Sanitary Underwear Company S.A.

Beschrijving

In achterbouw bevindt zich een opmerkelijk gewapend-betonnen fabrieksgebouw van de "Sanitary Underwear Company S.A.", naar ontwerp van ingenieur De Puyseleere, gedateerd 1909 (en aldus een der eerste betonconstructies van ons land).

De voor- en achtergevel (vier bouwlagen, acht traveeën, onder plat dak) werden volledig in ter plaatse gestort gewapend beton opgetrokken, de zijgevel in betonskelet, opgevuld met baksteenmetselwerk (waarschijnlijk met het oog op latere uitbreidingen). De gevelindeling bezit duidelijk reminiscenties naar de vroegere interne metaalskeletbouw (met doorlopende ijzeren kolommen met steunvleugels - alhoewel in dit geval de constructie hoekig uitgevoerd werd), met sterk verticaliserend effect. De betonconstructie maakte het mogelijk elke travee per bouwlaag praktisch volledig door een venster (met roedeverdeling) te laten innemen. Het plat dak werd afgeboord door middel van een betonnen balustrade, met in de zuidoostelijke hoek een betonnen vierkante watertoren van circa 60 kubieke meter (vroeger afgestemd op een eigen waterwinning via vijf geboorde putten nabij de kerk van Godveerdegem, 1909-1911). In voorgevel: volledig betonnen hijsbalk. Bij dit hoofdgebouw hoort tevens een stoommachine- en ketelhuis, opgetrokken volgens dezelfde constructiemethode, en een octogonale fabrieksschouw in betonmetselwerk, versterkt met ijzeren banden.

Het interieur van het pand (kolommen, balken, vloeren, tot en met de transmissie-as-dragers) werd volledig in beton uitgevoerd. Tot de technische installatie behoren nog twee Lancashire-scheepstoomketels (Usines de Jumet, S.A., 1909, 10 atmosfeer).

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle