Duitse betonnen verdedigingsconstructie Vierlingen 7 (Zillebeke - WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zillebeke
Straat Zwarteleenstraat
Locatie Zwarteleenstraat z.nr. (Ieper)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Datum inventarisatie woensdag 16 juni 2010

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Oorlog WOI
Toponiem Vierlingen

Beschrijving

Kenmerken

Kleine betonnen constructie met rechthoekige plattegrond. De constructie is bijna volledig ondergronds gelegen. Het beton is aan buiten- en binnenzijde grotendeels tegen een houten bekisting gegoten, behalve aan de noordwestelijke buitenzijde, waar het betonnen oppervlak onregelmatig is. Onder meer bij de toegang zijn uitsparingen in het beton bewaard gebleven. Het dak is deels vernield. Toegang aan noordoostelijke zijde. In de zuidelijke hoek is een tweede opening zichtbaar.

Historische achtergrond

Duits betonnen verdedigingswerk uit de Eerste Wereldoorlog, nabij de ‘Caterpillar’. De ‘Caterpillar’ is een mijnkrater die ontstaan is ten gevolge van de Mijnenslag van 7 juni 1917. De geallieerden hanteerden de naam ‘Caterpillar’ (‘rups’) voor de kronkelende ophoging, die ontstaan was bij het uitgraven van de spoorwegbedding Ieper-Komen. De omgeving van de ‘Caterpillar’, met de vlakbij gelegen beruchte Hill 60, is een plek dat tijdens de oorlog heel sterk bevochten is. Ter hoogte van deze constructie liep tot aan de Mijnenslag van 7 juni 1917 de eerste lijn van de eerste Duitse linie.

Locatiebeschrijving

Bijna volledig ondergrondse constructie, in het bos op ca. 50 meters ten zuidwesten van de mijnkrater ‘Caterpillar’ gelegen. De ‘Caterpillar’, dat deel uitmaakt van het provinciaal domein ‘De Vierlingen’ ligt net ten zuiden van de beschermde oorlogssite Hill 60. De spoorlijn Ieper-Komen loopt tussen beide sites door. Rond de ‘Caterpillar’ zijn meerdere betonnen verdedigingswerken uit de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.

Relaties

is gerelateerd aan Duitse betonnen verdedigingsconstructie Vierlingen 7

Zwarteleenstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Duitse betonnen verdedigingsconstructie Vierlingen 7 (Zillebeke - WOI) [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/96183 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.