Duitse betonnen verdedigingsconstructie Komenseweg 93 (Zillebeke – WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zillebeke
Straat Komenseweg
Locatie Komenseweg 93 (Ieper)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Datum inventarisatie woensdag 16 juni 2010

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Oorlog WOI

Beschrijving

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan. De constructie is lichtjes verzakt. Het beton aan buiten- en binnenzijde, inclusief plafond is volledig gegoten tegen een houten bekisting, behalve aan de westelijke hoek, waar ook sporen van zandzakjes terug te vinden zijn. De zuidelijke buitenhoek is afgeschuind. Aan noordoostelijke zijde is een betonnen afdakje. Centraal in het dak steekt een rechthoekige opening. Aan noordoostelijke en zuidoostelijke zijde zit telkens een deuropening. Aan de buitenzijde zijn deze deuropeningen met elkaar verbonden via een lagergelegen gang. In de zuidoostelijke muur, links naast deuropening, steekt een vensteropening die naar binnen toe verbreedt. In de zuidwestelijke muur zit een kleine rechthoekige opening. Bij de deuropening aan zuidoostelijke zijde zit een rechthoekig zinkputje. In de betonnen muren zijn diverse uitsparingen terug te vinden, waaronder smalle verticale gleuven. Hier en daar zijn er nog houtrestanten in deze uitsparingen aanwezig.

Historische achtergrond

Duits betonnen verdedigingswerk uit de Eerste Wereldoorlog. De constructie is vrij gedetailleerd afgewerkt, met zinkputje, afdakje, uitsparingen, enz.

Deze constructie is iets ten zuidwesten van de ‘Caterpillar’ gelegen. De ‘Caterpillar’ is een mijnkrater die ontstaan is ten gevolge van de Mijnenslag van 7 juni 1917. De geallieerden hanteerden de naam ‘Caterpillar’ (‘rups’) voor de kronkelende ophoging, die ontstaan was bij het uitgraven van de spoorwegbedding Ieper-Komen. De omgeving van de ‘Caterpillar’, met de vlakbij gelegen beruchte Hill 60, is een plek dat tijdens de oorlog heel sterk bevochten is. Ter hoogte van deze constructie liep tot aan de Mijnenslag van 7 juni 1917 de eerste lijn van de eerste Duitse linie.

Locatiebeschrijving

Halfondergrondse constructie, gelegen in de tuin van Komenseweg 93 te Zillebeke, op 200m ten zuidwesten van de mijnkrater ‘Caterpillar’, dat op zijn beurt deel uitmaakt van het provinciaal domein ‘De Vierlingen’. In de omgeving van de ‘Caterpillar’ zijn er meerdere betonnen verdedigingswerken uit de Eerste Wereldoorlog terug te vinden.

Relaties

is gerelateerd aan Duitse betonnen verdedigingsconstructie

Komenseweg zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Duitse betonnen verdedigingsconstructie Komenseweg 93 (Zillebeke – WOI) [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/96184 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.