Britse betonnen verdedigingsconstructies Lock 7 (Zillebeke – WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zillebeke
Straat Bijlanderpad
Locatie Bijlanderpad z.nr. (Ieper)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Datum inventarisatie woensdag 16 juni 2010

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Oorlog WOI

Beschrijving

Kenmerken

Deels vernielde betonnen constructies evenwijdig opgetrokken met de kademuren van het voormalig sluis. Behalve de bakstenen kademuren, die afgewerkt zijn met blauwe hardsteen, zijn minimum twee betonnen constructies te onderscheiden. Deze constructies stonden in verbinding met elkaar via een gang die enerzijds door de kademuren, anderzijds door een betonnen muurtje afgeschermd was. Bij beide betonnen constructies werd gebruik gemaakt van zgn. ‘elephant plates’, die deels bewaard zijn in de westelijke constructie. De westelijke constructie lijkt te verbreden aan noordzijde (of aanbouw?). Aan de oostelijke zijde zit een toegang, centraal in de westelijke muur zit een vensteropening. In de westelijke achtermuur zit nog een opening. Slechts een klein deel van de oostelijke constructie staat nog overeind. Her en der liggen brokstukken van de natuurstenen kaaistukken.

Historische achtergrond

Betonnen verdedigingsconstructies van Britse makelij, opgetrokken bij een sluis langs het verwezen kanaal Ieper-Komen. De sluis werd op Britse militaire stafkaarten met ‘Lock 7’ aangeduid en lag langs ‘King’s Way’. Dit gebied bleef in geallieerde handen tot aan het Duitse Lente-Offensief van 1918. Een foto van ‘Lock 7’ uit augustus 1917 toont dat er in de omgeving van de sluis wel verdedigingswerken zijn opgetrokken, maar of deze betonnen constructies al zijn opgetrokken, kan vanaf deze foto niet achterhaald worden. De vlakbij gelegen Britse constructies van ‘Lankhof Farm’ dateren in ieder geval van na de Derde Slag bij Ieper. Tijdens het Duitse Lente-Offensief zou hier naar verluidt een Britse mitrailleurseenheid tot de laatste kogel gevochten hebben. Eén man zou hierbij een Victoria Cross gewonnen hebben.

Locatiebeschrijving

Gelegen langs het Bijlanderpad en het verwezen kanaal Ieper-Komen, tussen de Vaartstraat en de Rijselseweg te Zillebeke, ter hoogte van de voormalige sluis (Lock 7), op ca. 300m ten zuidoosten van de Britse schuilplaatsen van ‘Lankhof Farm’.

Relaties

is gerelateerd aan Britse betonnen verdedigingsconstructies Lock 7

Bijlanderpad zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Britse betonnen verdedigingsconstructies Lock 7 (Zillebeke – WOI) [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/96185 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.