Geallieerde militaire constructie Lizerne (Zuidschote – WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zuidschote
Straat Steenstraat
Locatie Steenstraat 77 (Ieper)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Datum inventarisatie woensdag 16 juni 2010

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Oorlog WOI
Toponiem Lizerne

Beschrijving

Kenmerken

Constructie opgetrokken uit gebogen golfplaten van geallieerde makelij (met brede golving) waarop een laag aarde aangebracht is. De golfplatenconstructie meet H. 180 x Br. 420cm x D. 565cm. Voor- en achterzijde van de constructie zijn uit baksteen opgetrokken. Toegang aan zuidoostelijke zijde (H. 155cm x Br. 70cm), vensteropening aan noordwestelijke zijde. De golfplaten zijn centraal bovenaan aan elkaar vastgemaakt. De achtermuur is gecementeerd. Er is later een nieuwe vloer aangebracht.

Historische achtergrond

Militaire constructie van geallieerde makelij. De constructie is ca. 500m ten westen van het kanaal Ieper-IJzer en Steenstrate brug gelegen, dat voor een groot deel van de oorlog de geallieerde eerste linie vormde. Ter hoogte van de constructie liep een loopgraaf, evenwijdig met de Ieperlee en het kanaal Ieper-IJzer. Deze loopgraaf maakte deel uit van de geallieerde eerste linie. Ter hoogte van deze constructie liep een aftakking van een smalspoor.

Locatiebeschrijving

Militaire constructie in tuin van de woning Steenstraat 77, op het gehucht Lizerne, op ca. 500 meter ten zuidwesten van Steenstratebrug, op ca. 700m ten noordoosten van de kerk van Zuidschote.

Relaties

is gerelateerd aan Geallieerde militaire constructie Lizerne

Steenstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Geallieerde militaire constructie Lizerne (Zuidschote – WOI) [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/96186 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.