Britse betonnen verdedigingsconstructie Zillebeekse Vijver (Zillebeke – WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

DateringWO I
Oorlog WOI
Toponiem Zillebeekse Vijver

Kenmerken

Bovengrondse betonnen militaire constructie van ca. L. 650 cm x Br. 330. Het beton is samengesteld uit grove kiezels en versterkt met kippengaas en ronde ijzers. De constructie is gegoten op gebogen golfplaten met brede golving (‘elephant plates’), waardoor de doorsnede van de constructie een halfronde vorm aanneemt. De golfplaten binnenin zijn verdwenen maar de indrukken ervan zijn nog goed zichtbaar. Het dak is ca. 75cm dik. Aan de oostzijde zijn de buitenmuren gegoten tegen zandzakjes, waarvan de indrukken nog goed te zien zijn. De westzijde van de constructie is deels vernield. Mogelijk was er geen betonnen toegangspartij aan de westzijde. In de oostelijke muur steken twee rechthoekige openingen, die naar buiten toe schuin omhoog lopen.

Historische achtergrond

Britse betonnen verdedigingsconstructie in een bosje net ten zuiden van de afdamming van Zillebeekse Vijver. De verhoogde afdamming van de vijver werd tijdens de oorlog versterkt. De betonnen constructie werd wellicht vóór de Derde Slag bij Ieper gebouwd, aangezien ze reeds op Duitse stafkaarten van juni 1917 aangegeven wordt. Zillebeekse Vijver lag tot aan het Duitse Lente-Offensief in geallieerde handen. In het voorjaar van 1918 kwam de vijver net op de frontlijn te liggen. De zuidelijke rand van de vijver, incluis de Britse constructie, kwam in Duitse handen, de westelijke rand van de vijver en de toegangsdreef bleef Brits.

Locatiebeschrijving

Britse betonnen constructie gelegen in een bosje tegen de zuidelijke rand van Zillebeekse Vijver. Te bereiken via de Zillebekevijverdreef.