Geallieerde militaire constructie spoorwegberm Hellfire Corner (Zillebeke – WOI)

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Zillebeke
Straat Zuiderring
Locatie Zuiderring z.nr. (Ieper)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
Datum inventarisatie dinsdag 13 april 2010

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Oorlog WOI
Toponiem Hellfire Corner

Beschrijving

Kenmerken

Betonnen militaire constructie met halfronde doorsnede, ingewerkt in bestaande berm. Het betonnen plafond van de constructie was gegoten op geallieerde gebogen golfplaten (zgn. ‘elephant plates’), die bovenaan aan elkaar bevestigd waren en waarvan de indrukken binnenin nog goed te zien zijn. De muur aan noordoostelijke zijde is deels gegoten tegen rechte golfplaten met ondiepe golvingen. Bij de deuropening zijn de hengels bewaard gebleven. In de zuidwestelijke muur (kant berm) zit een tweede opening.

Historische achtergrond

Betonnen militaire constructie van geallieerde makelij. De constructie ligt tegen de frontlijn van na het Duitse Lente-Offensief (voorjaar 1918), toen de Duitsers tot nauwelijks 2 kilometer van het centrum van stad Ieper geraakt waren. De huidige Zuiderring is aangelegd op het tracé van de voormalige spoorweg Ieper-Zonnebeke. Vlakbij de betonnen constructie zijn bakstenen restanten, wellicht afkomstig van een vroegere brug over de voormalige spoorweg Ieper-Zonnebeke. Naar verluidt kon vanuit deze constructie een ondergrondse schuilplaats (deep dugout) betreden worden.

Locatiebeschrijving

Militaire constructie gelegen in een beboste depressie net ten noordwesten van de Zuiderring (N37), vlakbij (op ca. 250m ten zuidwesten van) het kruispunt met de Meenseweg (tijdens de oorlog gekend als ‘Hellfire Corner’), op ca. 150m ten noordoosten van de bovengrondse Britse constructie langs de Zuiderring. De constructie is ingewerkt in de berm.

Relaties

is gerelateerd aan Geallieerde militaire constructie spoorwegberm Hellfire Corner

Zuiderring zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

U kunt deze pagina citeren als:

Agentschap Onroerend Erfgoed 2017: Geallieerde militaire constructie spoorwegberm Hellfire Corner (Zillebeke – WOI) [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/96188 (geraadpleegd op ).
Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.