erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 9622   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9622

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is gerelateerd aan beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Zottegem
  Deze bescherming is geldig sinds 22-05-1981

Beschrijving

Herenhuis van het enkelhuistype van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op arduinen plint geleed door de cordon vormende lekdrempels van de beneden- en bel-etagevensters en het uitgewerkt hoofdgestel geritmeerd door uitgelengde, paarsgewijze opgestelde modillons en langwerpige casementen; tandmotief onder de kroonlijst. Getoogde muuropeningen; markante pseudo-boogstenen aansluitend bij het afgevlakt schijnrustiekwerk van de begane grond; geriemde omlijsting met stucsluitsteen, loof- en kraalmotief, op de bel-etage. Segmentboogvormige koetspoort in een geriemde omlijsting met zware sleutel tussen korte, gestrekte festoenen; fraaie vleugeldeur met zware, pilasterachtige makelaar met voluutbekroning; (latere?) hekversiering.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

 • Is gerelateerd aan
  Stadskern Zottegem

 • Is deel van
  Hoogstraat

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9622 (Geraadpleegd op 10-08-2020)