Betonnen militaire post 'Ferme du Bâton'

inventaris wereldoorlogerfgoed

Deelgemeente Keiem
Straat Tervaetestraat
Locatie Tervaetestraat 28 (Diksmuide)
Status (deels)Bewaard

Gebeurtenissen
  • Aanvullingen inventaris Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 2010 - 2014).
Datum inventarisatie woensdag 10 april 2013

Typologiebunkers
DateringWO I
Oorlog WOI
Linie II Stellung

Kenmerken

Vrij kleine betonnen militaire constructie, opgetrokken in bestaande stal. Toegang in de stal, aan noordelijke zijde. Zowel aan oostelijke als aan westelijke zijde zit een opening.

Historische achtergrond

Duitse militaire constructie, opgetrokken in een stal van een hoeve, ‘Ferme du Bâton’ genoemd op Belgische militaire stafkaarten, net vóór (ten westen van) de 'II. Stellung', een Duitse verdedigingsstelling die ten westen van Beerst en Leke is uitgebouwd vanaf 1916. De constructie ligt meer bepaald op 1400 meter ten oosten van de IJzer, waar de Duitse eerste verdedigingslijn uitgebouwd was op de westelijke oever van de IJzer. Op stafkaarten worden bijkomende paden naar deze hoeve aangeduid. De functie van de militaire post is onbekend.

Locatiebeschrijving

Bovengrondse betonnen militaire constructie, ingebouwd in stal. De hoeve ligt ten westen van Keiem, op ongeveer 1400 meter ten oosten van de IJzer.