Britse betonnen posten dijk Ieperleekanaal

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Brielen
Straat Westkaaipad
Locatie Westkaaipad z.n. (Ieper)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvullingen inventaris Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 2010 - 2014).
Datum inventarisatie woensdag 9 januari 2013

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Oorlog WOI

Beschrijving

Kenmerken

Betonnen militaire posten. Het beton is gegoten tegen een houten bekisting. Kenmerkend zijn de steunberen tegen de westelijke muren.

Historische achtergrond

Rond 1700 vormde het nieuwe Ieperleekanaal, dat tussen 1636 en 1643 werd gegraven ter vervanging van de dichtgeslibde Ieperleet, de grens tussen Frankrijk en de Spaanse Nederlanden. Langs de linkeroever ontstond een verdedigingslinie of 'retranchement', waarbij een 4 à 5 meter hoge berm werd gebouwd: de huidige kanaaldijk. Deze verdedigingslinie maakte deel uit van de grensverdediging die de Franse vestingbouwer Vauban uitbouwde van de Noordzee tot Charleroi. Tot aan de Tweede Slag om Ieper lag de Kanaaldijk op ongeveer 8 kilometer van de frontlijn. De dijk werd enkel gebruikt door de artillerie. Vanaf september 1916 werden talrijke versterkte schuilplaatsen ('dug-outs') gebouwd in de linker- en rechteroever van het kanaal, door de compagnies genie van de 38ste (Welshe) Divisie. In december 1916 en januari 1917 werd dit werk voortgezet door de 'Royal Engineers', die opdrachten uitvoerden voor de 39ste divisie. Door de aanhoudende beschietingen van de bruggen over het kanaal en van de Kanaaldijk dienden voortdurende herstellingen te worden uitgevoerd. Daarbij werd steeds meer beton gebruikt. In voorbereiding op het grote offensief van de zomer van 1917 werden onder meer aan de westelijke zijde van de Kanaaldijk verschillende vooruitgeschoven verbandposten uitgebouwd ('Advanced Dressing Stations' of A.D.S.), zoals 'Duhallow', 'Talana Farm' en 'Essex Farm'. Onderhavige constructies waren iets noordwaarts van ‘Duhallow Dressing Station’ gelegen.

Locatiebeschrijving

Britse betonnen militaire posten tegen de westelijke zijde van de kanaaldijk Ieper-IJzer, op zo’n 280 meter ten noorden van Duhallow A.D.S. Cemetery.

Relaties

is gerelateerd aan Britse betonnen posten dijk Ieperleekanaal

Westkaaipad zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.