Britse betonnen militaire post 'Swan Chateau'

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Ieper
Straat Pannenhuisstraat
Locatie Pannenhuisstraat zonder nummer (Ieper)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvullingen inventaris Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 2010 - 2014).
Datum inventarisatie donderdag 20 september 2012

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Oorlog WOI

Beschrijving

Kenmerken

Bovengrondse betonnen constructie met rechthoekig grondplan. Het dak van de constructie is grotendeels verdwenen of ligt schuin op/tegen de constructie. Het beton is aan de buitenzijde gegoten tegen zakjes aarde, waarvan de indrukken en textuur goed waarneembaar is. Aan de binnenzijde is het gegoten tegen een houten bekisting. Het beton is samengesteld uit grove kiezels en versterkt met onder meer ijzeren roosters en ijzeren banden. Toegangsopening aan zuidwestelijke zijde. Aan zuidoostelijke en noordwestelijke zijde zaten oorspronkelijk vermoedelijk twee gelijkaardige openingen, met schuine randen die naar buiten toe verbreedden. Uitsparingen doen een houten kader vermoeden.

Historische achtergrond

Britse betonnen militaire post in het park van het voormalige Sint-Pieterskasteel opgetrokken. Dit kasteeltje, dat tijdens de oorlog volledig verwoest zou geraken, paalde aan het park van het kasteel 'Beau Séjour'. Op Britse militaire stafkaarten werden beide kasteeltjes samen aangeduid als 'Swan Chateau'. Op Duitse kaarten wordt het kasteel 'Beau Séjour' ook wel aangeduid met 'Schloss Withuis'. Tot aan de zomer van 1917 lag dit kasteelpark zo’n drie kilometer van het front verwijderd. Na het Duitse Lente-Offensief was dit maar zo’n 1500 meter. De twee betonnen constructies werden opgetrokken in de zuidelijke hoek van het kasteelpark. Ter hoogte van beide constructies liep in noord-zuidelijke richting een gekartelde loopgraaf met prikkeldraadversperring.

Locatiebeschrijving

Bovengrondse Britse betonnen militaire post in grasvlakte in het huidige ontsloten Tortelbos, ten oosten van de Pannenhuisstraat, ten zuidwesten van kasteel Wit Huis. In de bosrand vlakbij bevinden zich de restanten van een tweede betonnen constructie.

Relaties

is gerelateerd aan Britse betonnen militaire post Swan Chateau

Pannenhuisstraat zonder nummer, Ieper (West-Vlaanderen)

is gerelateerd aan Restanten van een Britse militaire post Swan Chateau

Pannenhuisstraat zonder nummer (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.