Restanten van een Britse militaire post Swan Chateau

inventaris wereldoorlogerfgoed

Deelgemeente Ieper
Straat Pannenhuisstraat
Locatie Pannenhuisstraat zonder nummer (Ieper)
Status (deels)Bewaard

Gebeurtenissen
  • Aanvullingen inventaris Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 2010 - 2014).
Datum inventarisatie donderdag 20 september 2012

Typologiebunkers
DateringWO I
Oorlog WOI

Kenmerken

Restanten van een betonnen militaire post.

Historische achtergrond

Restanten van een betonnen militaire post in het park van het voormalige Sint-Pieterskasteel. Dit kasteeltje, dat tijdens de oorlog volledig verwoest zou geraken, paalde aan het park van het kasteel 'Beau Séjour'. Op Britse militaire stafkaarten werden beide kasteeltjes samen aangeduid als 'Swan Chateau'. Op Duitse kaarten wordt het kasteel 'Beau Séjour' ook wel aangeduid met 'Schloss Withuis'. Tot aan de zomer van 1917 lag dit kasteelpark zo’n drie kilometer van het front verwijderd. Na het Duitse Lente-Offensief was dit maar zo’n 1500 meter. De twee betonnen constructies werden opgetrokken in de zuidelijke hoek van het kasteelpark. Ter hoogte van beide constructies liep in noord-zuidelijke richting een gekartelde loopgraaf met prikkeldraadversperring.

Locatiebeschrijving

Restanten van een betonnen militaire post in de beboste rand van het huidige ontsloten Tortelbos, ten oosten van de Pannenhuisstraat, ten zuidwesten van kasteel Wit Huis. In de open grasvlakte vlakbij staat een tweede betonnen militaire post.