Betonnen brug Kemmelbeek

inventaris wereldoorlogerfgoed

Deelgemeente Dikkebus
Straat Hallebaststraat
Locatie Hallebaststraat zonder nummer (Ieper)
Status (deels)Bewaard

Gebeurtenissen
  • Aanvullingen inventaris Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 2010 - 2014).
Datum inventarisatie donderdag 23 mei 2013

Typologiebruggen
DateringWO I
Oorlog WOI

Kenmerken

Betonnen brug over de Kemmelbeek, opgetrokken aan de hand van geprefabriceerde betonnen stenen. Opvallend zijn de inscripties, die momenteel als volgt ontcijferd zijn (mogelijk nog niet volledig): "245 – GT – A.T. – RE – 7° aug 1918".

Historische achtergrond

Betonnen brug voor tanks, in de zomer van 1918 aangelegd door de '245 Army Troops Company, Royal Engineers'. Volgens het dagboek van deze eenheid is de brug opgetrokken tussen 4 en 7 september 1918. Merkwaardig genoeg suggereren de inscripties dat de bouw van de brug reeds op 7 augustus 1918 was voltooid. De brug is gemaakt aan de hand van geprefabriceerde betonnen blokken, die werden gemaakt in een fabriek van het Britse Tweede Leger in Arques bij St-Omer (Frankrijk). Dergelijke betonblokken werden pas vanaf juni 1918 vervaardigd.

Locatiebeschrijving

Betonnen brug over de Kemmelbeek, op de grens van de Hallebaststraat (Ieper) en de Vierstraat (Heuvelland).