Britse shelter

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Vlamertinge
Straat Hospitaalstraat
Locatie Hospitaalstraat 28 (Ieper)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvullingen inventaris Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 2010 - 2014).
Datum inventarisatie woensdag 6 februari 2013

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Oorlog WOI

Beschrijving

Kenmerken

Halfondergrondse betonnen militaire constructie met rechthoekige plattegrond. Het beton is samengesteld met grove kiezels en is eerder van slechte kwaliteit. Het dak van de constructie is aan de buitenzijde bovenaan vlak, met afgeschuinde randen. Het is gegoten op nu verdwenen gebogen gegolfde plaatijzers (zogenaamde 'elephant shelters'), waarvan de indrukken in het beton nog goed waarneembaar zijn. De achtermuur aan de binnenzijde is gegoten tegen rechtopstaande golfplaten met fijne golving, die grotendeels verdwenen zijn. In de achtermuur zit een ronde opening, in de oostelijke muur zit een kleinere opening. De constructie is ter hoogte van de toegang aan noordelijke zijde deels afgebroken.

Historische achtergrond

Britse militaire post tussen juni 1917 en maart 1918 opgetrokken op het kasteeldomein van Vlamertinge. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel van Vlamertinge gebruikt door verschillende geallieerde legereenheden. Hier waren diverse hoofdkwartieren ondergebracht, werden medische posten ingericht en werden artilleriebatterijen opgesteld. In het park werd dan ook heel wat militaire infrastructuur en verdedigingswerken opgetrokken. Het kasteelpark werd via het spoor ontsloten. Het kasteel en park werden meermaals het mikpunt van beschietingen. Onder meer het dak en de torens van het kasteel raakten vernield. De Britse 'shelter' is vermoedelijk opgetrokken ten behoeve van de vele artilleriebatterijen die in het kasteelpark werden opgesteld.

Locatiebeschrijving

Halfondergrondse betonnen militaire constructie in een bosje op het domein van het kasteel du Parc in Vlamertinge. De constructie bevindt zich meer bepaald op 250 meter ten noorden van het kasteel.

Relaties

is gerelateerd aan Britse Moir Machine Gun Pill Box

Hospitaalstraat 28 (Ieper)

is gerelateerd aan Britse shelter

Hospitaalstraat 28, Ieper (West-Vlaanderen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.