Britse Moir Machine Gun Pill Box

inventaris wereldoorlogerfgoed

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Ieper
Deelgemeente Vlamertinge
Straat Hospitaalstraat
Locatie Hospitaalstraat 28 (Ieper)
Status (deels)Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Aanvullingen inventaris Wereldoorlogerfgoed (geografische inventarisatie, thematische inventarisatie: 2010 - 2014).
Datum inventarisatie woensdag 6 februari 2013

Beknopte karakterisering

Typologiebunkers
DateringWO I
Oorlog WOI

Beschrijving

Kenmerken

Halfondergrondse, cirkelvormige betonnen constructie met een binnendiameter van ongeveer 180 centimeter, opgetrokken uit geprefabriceerde betonstenen die een aangepaste, gebogen vorm hebben zodat ze gemakkelijk in elkaar passen. De betonstenen hebben een dikte van ongeveer 20 centimeter(= dikte muur). Op staanhoogte (vanaf de bodem binnenin) bevindt zich een ronde stalen ring met draagsysteem voor de mitrailleur. Daarop is een stalen koepel geplaatst, bestaande uit een stalen plaat waarop beton gegoten werd. Aan westelijke zijde steekt een toegangsopening van ongeveer 45 centimeter breed.

Historische achtergrond

Britse mitrailleurspost, in de zomer van 1918 opgetrokken aan de hand van geprefabriceerde onderdelen. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel van Vlamertinge gebruikt door verschillende geallieerde legereenheden. Hier waren diverse hoofdkwartieren ondergebracht, werden medische posten ingericht en werden artilleriebatterijen opgesteld. In het park werd dan ook heel wat militaire infrastructuur en verdedigingswerken opgetrokken. Het kasteelpark werd via het spoor ontsloten. Het kasteel en park werden meermaals het mikpunt van beschietingen. Onder meer het dak en de torens van het kasteel raakten vernield.

Sir Ernest Moir van het Britse ministerie van munitie ontwierp geprefabriceerde mitrailleursposten, die snel ineen geplaatst konden worden. Een constructie bestond uit een cirkelvormige betonnen muur, waarop een stalen koepel werd geplaatst, waaraan een stalen ring en mitrailleur opgehangen werden, die 360 graden konden ronddraaien. De constructie kon betreden worden via een onderaardse gang en deuropening. Winston Churchill, de toenmalige minister van munitie, was danig onder de indruk van deze constructie, dat hij er prompt 500 liet bestellen. Dergelijke kits, bestaande uit betonnen blokken vervaardigd door 'Royal Engineers' in Richborough (Kent) en stalen onderdelen, vervaardigd door arbeiders, werden in de zomer van 1918 naar Frankrijk en België verstuurd.

Locatiebeschrijving

Halfondergrondse betonnen constructie op het domein van het Kasteel du Parc te Vlamertinge. De mitrailleurspost is meer bepaald op zo’n 300 meter ten noordoosten van het kasteel te situeren, langs een paadje tussen een bosje en een akker.

Relaties

is gerelateerd aan Britse Moir Machine Gun Pill Box

Hospitaalstraat 28, Ieper (West-Vlaanderen)

is gerelateerd aan Britse shelter

Hospitaalstraat 28 (Ieper)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.