Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Zottegem

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Zottegem

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch burgerhuis

Beschrijving

Groot enkelhuis van vijf traveeën en twee en een halve verdieping onder zadeldak (pannen), daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met Louis-Philippe-inslag. Arduinen sokkel met diamantkopversiering voor de borstweringen; markante, cordon vormende lekdrempels van arduin die de met imitatievoegen versierde begane grond aflijnen. Uitgewerkt hoofdgestel: zware kroonlijst met gekornist tandmotief, geschraagd door sterk versierde modillons alternerend met de afgeronde mezzaninovensters die worden opgevangen door een verbindende onderdorpellijst. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken, ingeschreven in geriemde omlijstingen; bijkomende zware sluitsteen tussen korte festoenen van stucwerk op de bel-etage. Getoogde koetspoort onder het gietijzeren hek van het ondiep bel-etagebalkonnetje.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle