erfgoedobject

Brouwerij De Toekomst

bouwkundig element
ID
9628
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9628

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Toekomst
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Zottegem
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Zottegem
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij De Toekomst
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel op hoge sokkel van arduin. Begane grond verrijkt met imitatieblokken en boogstenen onder de halfronde puilijst; cordon vormende lekdrempels die op de bovenverdieping het register der door casementen gemarkeerde borstwering aflijnt; hoog uitgewerkt hoofdgestel met zware kroon- en tandlijsten opgevangen door uitgelengde modillons alternerend met casementen boven de gekorniste lijst. Getoogde muuropeningen; benedenvensters en deur onder de vermelde boogstenen met diamantkopsleutel; bovenvensters in geriemde omlijstingen met zware stucsluitsteen tussen festoenen naar neorocaille patroon van de tweede helft van de 19de eeuw.

Achteraan een gekasseide binnenkoer bevindt zich de voormalige Brouwerij "De Toekomst", met voornamelijk in 1905 opgetrokken gebouwen. Begin 20ste eeuw omvatte het complex tevens een stokerij en een boerderij (op basis van de draf).

Bakstenen brouwerij, onderkelderd en met anderhalve bouwlaag en zes traveeën, onder mank (aan achterzijde lager uitlopend) schilddak (Vlaamse pannen), met verhoogd verluchtingsdak over de nok. Getoogde vensters met natuurstenen onderdorpels; op de gelijkvloerse verdieping, in de eerste vier traveeën, onder doorlopende druiplijst met gestrekte uiteinden. De vijfde en zesde travee zijn niet onderkelderd, maar worden op de begane grond ingenomen door een poort onder ijzeren I-balk.

Korte, doch slanke ingebouwde vierkante fabrieksschouw met bakstenen druiplijst en natuurstenen afdekking.

De bierkelders zijn afgedekt door bakstenen troggewelven tussen ijzeren I-balken, welke door I-liggers (rustend op gietijzeren zuilen en op de muren) ondersteund worden. De technische installatie werd een tiental jaren geleden uitgebroken. Enkel de ommetseling van de ketels, delen van de transmissie, een op een 28 meter diepe put aangesloten pomp (voor het leveren van water voor het brouwproces), en een a-synchrone driefasen-elektromotor (Constructions Electriques de Belgique, circa 1925-1930) zijn nog aanwezig.

Aan weerszijde van de binnenkoer, bakstenen dienstgebouwen van één tot anderhalve bouwlaag, onder zadeldak (Vlaamse pannen) onder meer (paarden)stallen, opslagplaatsen, en zo meer.


Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Hoogstraat

  • Is deel van
    Stadskern Zottegem


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij De Toekomst [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9628 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.