Twee burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Oude kern Rekem

Beschrijving

Twee woningen in een alleenstaand gebouw uit de tweede helft van de 19de eeuw, vlak bij de Zuid-Willemsvaart gelegen. Enkelhuizen met ertussen een poortgebouw.

Bakstenen gebouw van twee + één + twee traveeën en twee bouwlagen onder wolfsdak. Licht verhoogde begane grond, hardstenen plint. Middenrisaliet en bakstenen hoekpilasters; dropmotief onder de kroonlijst. Strekse vensters in een geprofileerde, bakstenen omlijsting met hardstenen sluitsteen en lekdrempel; beluikt op de benedenverdieping; de poortravee is voorzien van een frontonvormige verhoging waarbinnen een korfboogvormig (laad?)venster; eronder vijf smalle venstertjes met hardstenen latei en lekdrempel; twee smalle rondboogvensters naast de poort. Licht getoogde deuren in een hardstenen omlijsting met neuten, oren en sluitsteen; oorspronkelijk houtwerk. Bakstenen korfboogpoort met hardstenen imposten en sluitsteen. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.

Haaks op de achtergevel, een aanbouw van één bouwlaag onder zadekdak.