erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
9650
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9650

Juridische gevolgen

Beschrijving

Het eclectisch getint enkelhuis telt twee traveeën en twee bouwlagen onder een pseudomansardedak (kunstleien). Het betreft een baksteenbouw met verwerking van witte baksteen en arduin, laatstgenoemde voor plint, dorpels en lijstwerk. De gevel bestaat uit een smalle deurtravee naast een breder risaliet, laatstgenoemde gemarkeerd door een halfrond balkon met ijzeren hek en uitlopend op een klokgeveltop. De muuropeningen zijn voornamelijk rechthoekig en rondboogvormig. De bovenverdieping wordt verlicht door een drielicht overspannen door getoogde ontlastingsboog en een smal schouderboogvormig venster met tussendorpel; verdiepte blinde velden verfraaid met art-nouveau-getinte sgraffiti.

De woning werd samen met nummer 47 in 1915 gebouwd naar een ontwerp van architect Oscar Van Cauwenberghe. Enigszins verwant aan de naastliggende huizen 49 en 51 zijn de rondboog- en segmentboogramen, de smeedijzeren balkons, de door kleinhouten onderverdeelde bovenlichten van ramen en enkele paneeltjes met sgraffiti in art-nouveaustijl boven een raam, onder de kroonlijst en uitkragende gevelpilasters. De sgraffiti boven het raam en het segmentboogveld op de eerste verdieping van het huis nummer 45 tonen een combinatie van lijnen in zweepslagstijl met zonnebloemen. De rode kleur van de baksteen, het strakke witte voegwerk en de witte baksteen die gebruikt is rond de vensterbogen en als gevelbanden geeft het geheel een strak uitzicht.

  • Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002170, Laurens De Metsstraat (VAN DEN BOSSCHE H., 2001).
  • D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle; Van den Bossche, Hedwig
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9650 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.