Het enkelhuis telt één travee en twee bouwlagen onder een pseudomansardedak. Het betreft baksteenarchitectuur met een provinciale art-nouveau-inslag, picturaal gebruik van witte baksteen en arduin. De gevel is opengewerkt met een breed getoogd benedenvenster. Erboven bevindt zich een rondboogvormig deurvenster geflankeerd door lisenen met sgraffitopanelen in de hoeken en voorzien van een halfrond balkon met sierlijk ijzeren hek. De woning is toegankelijk via een rondboogdeur.
De woning werd samen met nummer 45 in 1915 gebouwd naar een ontwerp van architect Oscar Van Cauwenberghe. Enigszins verwant aan de naastliggende huizen 49 en 51 zijn de rondboog- en segmentboogramen, de smeedijzeren balkons, de door kleinhouten onderverdeelde bovenlichten van ramen en enkele paneeltjes met sgraffiti in art-nouveaustijl boven een raam, onder de kroonlijst en uitkragende gevelpilasters. De vier sgraffitipaneeltjes bij de verdieping van nummer 47 zijn vervaagd door de slechte staat van bewaring; de paneeltjes beneden stellen medaillons met vrouwenhoofden in profiel voor, de paneeltjes boven tonen plant- en slingermotieven en respectievelijk de opschriften "Anno" en "1915". De rode kleur van de baksteen, het strakke witte voegwerk en de witte baksteen die gebruikt is rond de vensterbogen en als gevelbanden geeft het geheel een strak uitzicht.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle; Van den Bossche, Hedwig
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: d'Huyvetter C. & de Longie B. & Eeman M. & Van den Bossche H. 2015: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/176338 (geraadpleegd op ).
Enkelhuis met één travee en twee bouwlagen onder een pseudomansardedak, uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Baksteenarchitectuur met provinciale art-nouveau-inslag; picturaal gebruik van witte baksteen en arduin. Breed getoogd benedenvenster. Erboven rondhboogvormig deurvenster geflankeerd door lisenen met sgraffitopanelen in de hoeken en voorzien van halfrond balkon met sierlijk ijzeren hek. Rondboogdeur.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Je kan deze tekst citeren als: d'Huyvetter C. & de Longie B. & Eeman M. 1978: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/teksten/9651 (geraadpleegd op ).