Parochiekerk Sint-Pieter

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Lanaken
Deelgemeente Rekem
Straat Rekemerstraat
Locatie Rekemerstraat zonder nummer, Lanaken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lanaken (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Lanaken (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).
  • Thematische inventarisatie 20ste-eeuwse kerken (geografische inventarisatie: 01-07-2008 - 31-12-2009).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Pieter

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nieuwe parochiekerk, gebouwd in 1954-1957 naar ontwerp van de architecten P. Boxen en F. De Groodt, Brussel, ter vervanging van de oude Sint-Pieterskerk in de Oude Stad.

Kruiskerk, waarvan de plattegrond een driebeukig schip beschrijft van zes traveeën, met vrijwel vrijstaande, vierkante toren, links van de voorgevel, één transept van één travee en een koor van een korte, rechte travee met halfronde sluiting, en sacristie in de kooromgang.

Bakstenen gebouw onder zadeldak (leien). Toren onder ingesnoerde naaldspits. Rechthoekige vensters in een hardstenen omlijsting.

Betonnen interieur. Midden- en zijbeuken gescheiden door een rij pilasters, bekleed met zwarte natuursteen. Vlakke, betonnen zolderingen met cassettes.

Mobilair

Drie schilderijen, afkomstig uit de oude kerk. Beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, gepolychromeerd hout (circa 1700); beeld van Sint-Anna, lindenhout (18de eeuw); beide afkomstig uit de Sint-Petronellakapel; beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, gepolychromeerd hout (15de eeuw), afkomstig uit de oude kerk. Reliekschrijn met hoofd van Sint-Petronella, smeedijzer (1621). Glasramen door C. Van Eyck, Maastricht, en Wildschut-Yperman (1956).

  • GEUKENS B., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Limburg. Kanton Maasmechelen. Brussel, 1972, p.28-29.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Rekem

Rekem (Lanaken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.