Stadhuis Zottegem

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Zottegem
Deelgemeente Zottegem
Straat Markt
Locatie Markt 1, Zottegem (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Zottegem (actualisaties: 19-04-2007 - 03-05-2007).
  • Adrescontrole Zottegem (adrescontroles: 11-12-2007 - 11-12-2007).
  • Inventarisatie Zottegem (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadhuis van Zottegem

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Stadhuis Zottegem: gevels en daken
gelegen te Markt 1 (Zottegem)

Deze bescherming is geldig sinds 22-05-1981.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Zottegem

Deze bescherming is geldig sinds 22-05-1981.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Stadhuis uit 1862 naar ontwerp van Emile Vanhoecke-Peeters, zie gevelplaat met namen van toenmalig stadsbestuur en architect.

Hoekpand van het dubbelhuistype met drie bouwlagen, voorgevel van vijf traveeën, zijgevel van drie traveeën, onder schilddak (leien). Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw op arduinen plint. Gevels afgelijnd door negblokken; begane grond en middenrisaliet met imitatiebanden, laatst genoemde onder attica met sierstukken uitlopend op een rondboogvormige dakkapel. Rechthoekige muuropeningen. Benedenvensters met doorlopende onderdorpels. Bel-etagevensters in geriemde omlijsting onder bekronende druiplijst; balustrade op de borstwering. Bovenvensters ingeschreven in geriemde omlijsting met oren en drup. Rechthoekige deur in arduinen profiellijst, daarvoor portiek met Toscaanse zuilen onder balkon. Deurvenster onder driehoekig fronton. Entablement met casementen. Kroonlijst op paarsgewijze gegroepeerde consoles. Zijgevel, uitgewerkt als een uitbouw onder driehoekig fronton met oculus, kroonlijst op klossen. Zelfde ordonnantie als voorgevel. Vierkante lantaarntoren.

Rechts aanbouw van drie bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw op arduinen plint. Begane grond met imitatiebanden onder vlakke kordon. Daarboven aanzet van lisenen. Licht getoogde bel-etagevensters, rechthoekige bovenvensters. Casementen op de borstwering van de bel-etage. Begane grond met vernieuwde muuropeningen.

Bron: D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea

Datum tekst: 1978

Relaties

maakt deel uit van Markt

Markt (Zottegem)

maakt deel uit van Stadskern Zottegem

Arthur Scheirisstraat, Beggaardweg, Bruggenhoek, Désiré Van Den Bosschestraat, Elenestraat, Firmin...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.