Dekenij in rococostijl

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dekenij in rococostijl

• is aangeduid als beschermd monument Dekenij in rococostijl

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Zottegem

Beschrijving

Voormalige dekenij, sinds 1872 Katholieke Kring. Fraai rococo huis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van negen traveeën onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw. Bepleisterde en beschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint (19de eeuw). Middenrisaliet van drie bouwlagen en drie traveeën afgelijnd door entablement met gestileerd bladmotief onder gekorniste kroonlijst op consoles en driehoekig fronton met gebogen oculus en rankwerk. Begane grond afgelijnd door vlak kordon, bovenverdieping onder geprofileerd kordon. Licht getoogde vensters in geriemde omlijsting op neuten, voluutsleutel met bladmotief. Benedenvensters ingeschreven in rechthoek. Getoogde deur ingeschreven in rechthoekige arduinen omlijsting met kwarthol beloop en voluutsleutel. Fraaie houten tussendorpel met maskerkop onder waaier. Daarboven deurvenster ingeschreven in rechthoek met kwartholle omlijsting, voluutsleutel met rankwerk en geprofileerde druiplijst; gesmeed ijzeren balkon. Bloemenslingers op de penanten van het venster daarboven.

Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle

Aanvullende informatie

De voormalige dekenij dateert uit het derde kwart van de 18de eeuw. Binnenin bestaat (op het moment van bescherming) nog de originele 18de-eeuwse trap, terwijl het gelijkvloers 19de-eeuwse verbouwingen onderging.
  • Onroerend Erfgoed Oost-Vlaanderen, Beschermingsdossier DO000640, Grote Markt Zottegem (VAN DEN BOSSCHE H., 1981).
Auteurs : Van den Bossche, Hedwig