is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dekenij in rococostijl
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Dekenij in rococostijl
Deze bescherming is geldig sinds
is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadskern Zottegem
Deze vaststelling is geldig sinds
is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Zottegem
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dekenij in rococostijl
Deze vaststelling was geldig van tot
Voormalige dekenij, sinds 1872 Katholieke Kring. Fraai rococo huis van het dubbelhuistype met twee bouwlagen van negen traveeën onder steil zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 18de eeuw. Bepleisterde en geschilderde baksteenbouw op gecementeerde plint (19de eeuw). Middenrisaliet van drie bouwlagen en drie traveeën afgelijnd door entablement met gestileerd bladmotief onder gekorniste kroonlijst op consoles en driehoekig fronton met gebogen oculus en rankwerk. Begane grond afgelijnd door vlak cordon, bovenverdieping onder geprofileerd cordon. Licht getoogde vensters in geriemde omlijsting op neuten, voluutsleutel met bladmotief. Benedenvensters ingeschreven in rechthoek. Getoogde deur ingeschreven in rechthoekige arduinen omlijsting met kwarthol beloop en voluutsleutel. Fraaie houten tussendorpel met maskerkop onder waaier. Daarboven deurvenster ingeschreven in rechthoek met kwartholle omlijsting, voluutsleutel met rankwerk en geprofileerde druiplijst; gesmeed ijzeren balkon. Bloemenslingers op de penanten van het venster daarboven.
Bron: D'HUYVETTER C., DE LONGIE B. & EEMAN M. met medewerking van LINTERS A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5n2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Recent onderzoek toont aan dat het huis onterecht benoemd wordt als 'dekenij'. Het herenhuis werd omstreeks het tweede-derde kwart van de 18de eeuw gebouwd door griffier Volcquaert; vervolgens ging het over op de familie De Rouck. Industrieel August De Rouck deed afstand van zijn geboortehuis in 1872 ten voordele van de kerkfabriek om er een Katholieke Kring op te richten. Er is een café, een toneelzaal en filmzaal.
In het interieur onderging de gelijkvloerse verdieping verbouwingen tijdens de 19de eeuw. Er was op het moment van bescherming wel nog een originele 18de-eeuwse trap bewaard.