L-vormige hoeve van 1865

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Lanaken
Deelgemeente Rekem
Straat Rekemerstraat
Locatie Rekemerstraat 109, Lanaken (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lanaken (adrescontroles: 12-06-2007 - 12-06-2007).
  • Inventarisatie Lanaken (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed L-vormige hoeve van 1865

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument L-vormige hoeve van 1865

Deze bescherming is geldig sinds 27-04-2001.

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek L-vormige hoeve van 1865 met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 27-04-2001.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Vrij gaaf bewaard voorbeeld van L-vormige Maaslandse hoeve, van 1865. Bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Het woonhuis staat zoals gebruikelijk nok loodrecht op de straat, dwarsschuur en stallen in de haaks erop staande vleugel. Smeedijzeren muurankers. Getoogde, beluikte vensters met hardstenen lekdrempel; getoogde deuren; twee kleine staldeuren onder houten latei naast de schuurpoort; laatstgenoemde is een bakstenen korfboogpoort.

Zijgevels met aandaken en vlechtingen. In de zijgevel aan straatzijde, een mergelstenen gevelsteen met opschrift B:STOUTEN/ 1865; muurankers in de geveltop vormen de letters AO. Houten kruis met gietijzeren crucifix tegen de gevel. Drie kleine, beluikte vensters in de achtergevel.

Traditionele 19de-eeuwse indeling: gang in het midden van het woonhuis, met achteraan de trap naar de zolder; rechts van de gang, de kamer, met venster aan erfzijde en straatzijde (zijgevel), en aansluitende, onderkelderde opkamer aan de zijde van de achtergevel, met groot venster aan straatzijde (zijgevel) en klein venster in de achtergevel; kelder met bakstenen gewelf; links van de gang, de voormalige keuken; erachter bevond zich een tweede slaapplaats met klein venster in de achtergevel. De stookplaatsen bevinden zich in de kamer, aan straatzijde, en in de keuken, in de gemeenschappelijke gevel met de stal.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

maakt deel uit van Rekem

Rekem (Lanaken)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.