erfgoedobject

L-vormige hoeve van 1865

bouwkundig element
ID: 968   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/968

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vrij gaaf bewaard voorbeeld van L-vormige Maaslandse hoeve, van 1865. Bakstenen gebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Het woonhuis staat zoals gebruikelijk nok loodrecht op de straat, dwarsschuur en stallen in de haaks erop staande vleugel. Smeedijzeren muurankers. Getoogde, beluikte vensters met hardstenen lekdrempel; getoogde deuren; twee kleine staldeuren onder houten latei naast de schuurpoort; laatstgenoemde is een bakstenen korfboogpoort.

Zijgevels met aandaken en vlechtingen. In de zijgevel aan straatzijde, een mergelstenen gevelsteen met opschrift B:STOUTEN/ 1865; muurankers in de geveltop vormen de letters AO. Houten kruis met gietijzeren crucifix tegen de gevel. Drie kleine, beluikte vensters in de achtergevel.

Traditionele 19de-eeuwse indeling: gang in het midden van het woonhuis, met achteraan de trap naar de zolder; rechts van de gang, de kamer, met venster aan erfzijde en straatzijde (zijgevel), en aansluitende, onderkelderde opkamer aan de zijde van de achtergevel, met groot venster aan straatzijde (zijgevel) en klein venster in de achtergevel; kelder met bakstenen gewelf; links van de gang, de voormalige keuken; erachter bevond zich een tweede slaapplaats met klein venster in de achtergevel. De stookplaatsen bevinden zich in de kamer, aan straatzijde, en in de keuken, in de gemeenschappelijke gevel met de stal.


Bron     : Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1996


Relaties

  • Is deel van
    Rekem
    Rekem (Lanaken)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: L-vormige hoeve van 1865 [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/968 (Geraadpleegd op 17-10-2019)