Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Zottegem

Beschrijving

Herenhuis, dubbelhuistype, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met Louis Philippe inslag. Hoge plint van arduin. Markerend middenrisaliet: rechthoekige vleugeldeur in een arduinen omlijsting onder dito balkon op consoles, gietijzeren hek voor het deurvenster bekroond met driehoekig fronton. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in een geriemde omlijsting met sluitsteen tussen festoenen, doorlopende onderdorpels. Entablement met gelede architraaf, masker- en leeuwekoppen als steigergatvullingen en gekorniste kroonlijst.

Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle