erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 9682   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9682

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Zottegem
  Deze bescherming is geldig sinds 22-05-1981

Beschrijving

Herenhuis van het dubbelhuistype, van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel met Louis Philippe-inslag. Hoge plint van arduin. Markerend middenrisaliet: rechthoekige vleugeldeur in een arduinen omlijsting onder dito balkon op consoles, gietijzeren hek voor het deurvenster bekroond met driehoekig fronton. Rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken in een geriemde omlijsting met sluitsteen tussen festoenen, doorlopende onderdorpels. Entablement met gelede architraaf, masker- en leeuwenkoppen als steigergatvullingen en gekorniste kroonlijst.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  : 1978


Relaties

 • Is deel van
  Nieuwstraat

 • Is deel van
  Stadskern Zottegem

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9682 (Geraadpleegd op 28-10-2020)