erfgoedobject

Hoekhuis met winkelpui

bouwkundig element
ID
9689
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9689

Juridische gevolgen

Beschrijving

Hoekhuis met vier traveeën aan weerszij van de afgesnuite hoektravee en drie bouwlagen onder een mansardedak (kunstleien) met dakvensters, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Eertijds met gelijkaardige gevelordonnantie als nummer 4-5, doch begin 20ste eeuw met één bouwlaag verhoogd. Afgesnuite hoektravee gemarkeerd door bekronende, afgeknotte spits voorzien van vorstkam. Gecementeerde en purpergeschilderde lijstgevel op gepikte plint, voorzien van imitatieblokken op de begane grond. Horizontaal belijnd door middel van kordons en doorlopende lekdrempels op bel-etage en bovenverdieping. Muuropeningen in oranjegeschilderde omlijstingen. Getoogde benedenvensters; rondboogvormige bel-etagevensters verfraaid met neorocaillesleutel; getoogde bovenvensters met gelijkaardige sleutel in de afgesnuite hoektravee, deurvensters gevat in gelijkaardige omlijstingen en voorzien van balkon op consoles met gietijzeren hek. Zijgevel gemarkeerd door houten art nouveau getinte winkelpui en aansluitende bekronende erker (derde en vierde travee). Kroonlijst op modillons.


Bron     : D'Huyvetter C., de Longie B. & Eeman M. met medewerking van Linters A. 1978: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Aalst, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 5N2 (H-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle
Datum  :


Relaties

  • Is deel van
    Stadskern Zottegem

  • Is deel van
    Stationsplein


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoekhuis met winkelpui [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/9689 (Geraadpleegd op )