Gasthof De Zwaan

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gasthof De Zwaan

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Stadskern Zottegem

Beschrijving

Hoekhuis met respectievelijk twee en vier traveeën aan weerszij van de afgesnuite hoektravee, daterend uit de tweede helft van de 19de eeuw; oorspronkelijk twee en een halve, heden vier bouwlagen onder een afgesnuit zadeldak (kunstleien). Bepleisterde en geelgeschilderde lijstgevel op plint van arduin, horizontaal belijnd door middel van doorlopende lekdrempels der rechthoekige omlijste vensters, soms voorzien van versierde sleutel. Hoektravee met getoogde deur en deurvenster op de bel-etage; balkon op consoles en ijzeren hek. Houten uithangbord met zwaan.

Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle