Grafkapel familie della Faille

Beschrijving

Grafkapel van de familie della Faille. Volgens De Potter F. en Broeckaert J., overblijfsel van de vroegere parochiekerk, opklimmend tot de 14de-15de eeuw en gesloopt in 1858. Omringend beboomd kerkhof onder meer met beuken.

Gotische kapel opklimmend tot de 14de eeuw (?). Opgetrokken uit Balegemse zandsteen in onregelmatig verband. Rechthoekige plattegrond

Puntgevel (noordwest): geprofileerd aandak met schouderstukken en maskerkoppen als kraagsteen. Latere steekboogdeur in een vlakke omlijsting met geprofileerd beloop; afgeschuind cordon, ter hoogte van de bovendorpel, doorlopend over de noordoostzijde. Gotisch spitsboogvenster met ijzeren harnas en crucifix.

Gedicht venster in de noordoostelijke zijgevel. Vlakke koorsluiting verlicht door gotisch spitsboogvenster met ijzeren harnas. Blinde zuidwestelijke zijgevel. Overkluizing door middel van tongewelf. Grafplaat uit de 18de eeuw tegen de zuidwestgevel. Recentere grafplaten tegen de noordwestgevel.

• DE POTTER F. & BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten der provincie Oost-Vlaanderen, Gent, reeks V, deel I.

Auteurs :  d'Huyvetter, Clio, de Longie, Bea, Eeman, Michèle