Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoeve, uit de 19de eeuw, ingeplant in een bocht van de straat. Bakstenen gebouwen onder zadeldaken (pannen) gegroepeerd rondom trechtervormig gekasseid erf. Ten zuiden, inrijpoort opgenomen in een dienstgebouw. Ten noordwesten, boerenhuis, dubbelhuistype, van zeven traveeën van verschillende breedte en één bouwlaag (nok loodrecht op de straat). Witgekalkte erfgevel op grijze plint; licht verhoogde begane grond afgelijnd met baksteenfries. Voorheen beluikte, getoogde vensters met arduinen lekdrempels. Steekboogdeur in een grijsgeschilderde omlijsting van gesinterde baksteen; mooie gebogen puitreden van blauwe hardsteen. Ten noordoosten, dwarsschuur verticaal belijnd door middel van lisenen. Zuidwestelijke stal geritmeerd door korfboogarcaden met spaarvelden, doorbroken door getoogde en rechthoekige muuropeningen. Ten zuidoosten, wagenhuis geritmeerd door korfbooggoorten en -arcaden met opgeklampte vleugeldeuren; lagere aanpalende stal. Straatgevels van zuidwestelijke en zuidoostelijke vleugel geordonneerd door korfboogarcaden met spaarvelden, inrijpoort en bijkomende poort.

Auteurs: d'Huyvetter, Clio; de Longie, Bea; Eeman, Michèle